DRŽAVNA VOLILNA KOMISIJA RS PREJELA MEDNARODNI NAGRADI - OBVESTILO ZA JAVNOST

2013-12-09 13:42

8. 11. 2013 smo javnost že obvestili u uvrstitvi Državne volilne komisije Republike Slovenije (v nadaljevanju: DVK) v finalni izbor za pridobitev mednarodne nagrade »Electoral Management Award".  V zvezi s tem vas obveščamo, da je v okviru 7. Mednarodnega simpozija o volilnih zadevah (7th International Electoral Affairs Symposium), ki je potekal 3. in 4. decembra 2013 v Kuala Lumpurju (Malezija), potekal finalni izbor za podelitev nagrad – »International Electoral Awards«.

Šlo je za prvo tovrstno mednarodno podelitev nagrad na področju volitev, ki ga je organiziral Mednarodni center za parlamentarne študije (International Centre for Parliamentary Studies), s sedežem v Londonu  in na katerem so sodelovale centralne volilne komisije iz vseh celin sveta.

DVK je na finalnem izboru 4. decembra 2013 prejela dve mednarodni nagradi in sicer najprej  v kategoriji upravljanje volitev (»Election Management Award«). Na naše veliko presenečenje je DVK prejela še  eno izmed najbolj prestižnih nagrad in sicer nagrado z imenom »Volilna komisija leta« (»Electoral Commission of the Year«) na kar smo še posebej ponosni.

Mednarodni odbor za podelitev nagrad (sestavljen iz 9. članov) je v svoji obrazložitvi zapisal:  
"Odbor  je mnenja, da so nedavna prizadevanja DVK ne samo izboljšala uspešnost in učinkovitost celotnega volilnega procesa,  ampak tudi približala Državno volilno komisijo oziroma volilne komisije in volilni proces, volivcem. Pristopi, ki jih je sprejela DVK RS, da zmanjša stroške in istočasno uvede nove načine komunikacije in obveščanja volivcev, so resnično pristni in prelomni. Nadalje, člani odbora za podelitev nagrad ICPS cenijo visoko strokovno in uspešno implementacijo teh pristopov. Delo DVK RS je bilo ocenjeno kot navdušujoče, predvsem za države, ki jih je prizadela ekonomska kriza in zatorej vredno nagrade."

Obe nagradi dokazujeta našo pravilno usmerjenost in prepričanje, da je nujno potrebno volilno komisijo oz.  volilne komisije ter sam volilni proces približati volivcem in da je potrebno volilni proces izpeljati čim bolj racionalno, vendar ne na račun volivcev oziroma  zmanjšanja že uveljavljenih standardov demokratičnih volitev.

Prejeti nagradi DVK sprejema kot obveznost, da bo s to usmeritvijo nadaljevala tudi v prihodnje in menimo, da smo na ta način tudi prispevali k prepoznavnosti in zvišanju ugleda Republike Slovenije v svetu.