DVK SE JE SEZNANILA Z UMIKOM SOGLASJA GREGORJA BEZENŠKA H KANDIDATURI

Državna volilna komisija se je v ponedeljek, 3. oktobra 2022, na dopisni seji seznanila z umikom soglasja Gregorja Bezenška h kandidaturi na volitvah predsednika republike, ki bodo 23. oktobra 2022. Volivke in volivci bodo tako izbirali med sedmimi kandidatkami in kandidati.

Gregor Bezenšek je 3. oktobra 2022 dopoldne Državni volilni komisiji predložil pisno izjavo o umiku soglasja h kandidaturi. DVK se je z umikom soglasja seznanila na dopisni seji in ugotovila, da je bil podan pravočasno ter da Gregor Bezenšek ni več kandidat za predsednika republike. Rok za umik soglasja se sicer izteče ob 24. uri.

Vrhovno sodišče RS je - v zadevi pritožbe Društva za srečno življenje Belis zoper odločbo Državne volilne komisije o zavrnitvi kandidature Edna Fohatóma - v soboto, 1. oktobra 2022, odločilo, da se ta pritožba zavrne. Kot je ugotovilo vrhovno sodišče, pritožba ni utemeljena, saj društvo ne more biti predlagatelj kandidature za predsednika republike, poleg tega pa predlog kandidature tudi ni bil podprt s podpisi podpore najmanj 5000 volivk in volivcev.

Na volitvah predsednika republike bodo volivke in volivci tako izbirali med sedmimi kandidatkami in kandidati: Janez Cigler Kralj (Nova Slovenija – krščanski demokrati), dr. Vladimir Prebilič (VESNA – zelena stranka), dr. Anže Logar (dr. Romana Jordan in skupina volivcev), Nataša Pirc Musar (Biserka Marolt Meden in skupina volivcev), Miha Kordiš (Levica), dr. Milan Brglez (Socialni demokrati in Gibanje Svoboda) in Sabina Senčar (Resni.ca).

Žrebanje vrstnega reda kandidatur bo v torek, 4. oktobra, ob 11. uri v hotelu InterContinental. S tem bo DVK določila vrstni red kandidatk in kandidatov na seznamu kandidatur ter s tem tudi vrstni red na glasovnicah 23. oktobra, ko bo potekal prvi krog predsedniških volitev.