DVK SPREJELA DOKUMENTE ZA IZVEDBO REFERENDUMSKIH OPRAVIL

Državna volilna komisija (DVK) je na 45. seji sprejela rokovnik referendumskih opravil, navodila volilnim komisijam in volilnim odborom sklep o določitvi in vsebini glasovnice za izvedbo treh zakonodajnih referendumov (o noveli Zakona o Vladi RS, noveli Zakona o dolgotrajni oskrbi in noveli Zakona o Radioteleviziji Slovenija) ter sklep o določitvi volišč na diplomatsko konzularnih predstavništvih za glasovanje o referendumih. Volilna opravila za izvedbo referendumov se začnejo v torek, 25. oktobra, volilna kampanja pa prihodnji četrtek, 27. oktobra.

Za razliko od volitev v državni zbor in volitev predsednika republike volivke in volivci s stalnim prebivališčem v tujini na referendumih volilnega gradiva ne prejmejo po uradni dolžnosti. Če želijo svoj glas oddati po pošti iz tujine, morajo to sporočiti Državni volilni komisiji ali oddati vlogo na eUpravi najpozneje do 11. novembra. Izseljenci sicer lahko brez vsakršne prijave glasujejo na najbližjem diplomatsko-konzularnem predstavništvu Slovenije v tujini, kjer je vzpostavljeno volišče. V tem primeru potrebujejo le osebni dokument. Tako kot na volitvah predsednika republike, bo tudi na glasovanju o referendumih vzpostavljenih 30 volišč na sedežih diplomatsko-konzularnih predstavništev in konzulatov Republike Slovenije v 26 tujih državah.

Volivke in volivci s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki bodo na dan glasovanja o referendumih začasno v tujini in bi želeli svoj glas oddati bodisi po pošti iz tujine bodisi na enem izmed diplomatsko-konzularnih predstavništev, lahko najpozneje 15 dni pred dnem glasovanja, torej do 11. novembra, to sporočijo Državni volilni komisiji oz. oddajo vlogo preko eUprave.

Spletne prijave na eUpravi (z e-identiteto ali brez e-identitete) bodo tako za t. i. izseljence kot tudi za t. i. zdomce na voljo od 25. oktobra do vključno 11. novembra.

Več v priponki.