NA GLASOVANJU O REFERENDUMIH SE BO TREBA V VOLILNE IMENIKE PODPISATI ZA VSAK REFERENDUM POSEBEJ

Državna volilna komisija (DVK) je na 49. seji sprejela navodila za delo volilnih odborov na glasovanju o treh zakonodajnih referendumih, ki bo 27. novembra, ter navodila okrajnim volilnim komisijam in volilnim odborom glede upoštevanja strokovnih smernic Nacionalnega inštituta za javno zdravje pri izvedbi glasovanja o referendumih. Poleg tega je sprejela tudi in javni poziv za imenovanje predsednikov in članov volilnih komisij volilnih enot in okrajnih volilnih komisij ter njihovih namestnikov (za mandat 2023 - 2027) ter sklep o izdaji akreditacij predstavnikom Kongresa lokalnih in regionalnih oblasti Sveta Evrope za opazovanje lokalnih volitev.

Na glasovanju o treh zakonodajnih referendumih se bo vsak volivec oz. volivka moral v volilni imenik podpisati za vsak referendum posebej (torej trikrat, če bo želel glasovati o vseh treh referendumih). V skladu s tem, za katerega od referendumov se bo podpisal v volilni imenik, bo nato prejel glasovnico oz. glasovnice.

Podatki o volilni udeležbi, ki se bodo na dan glasovanja o referendumih, 27. novembra 2022, javnosti sporočali za volilno udeležbo do 11. ure, do 16. ure in do 19. ure, bodo vezani samo na enega izmed referendumov (in sicer na glasovanje o referendumu o noveli zakona o vladi). Izid glasovanja pa se bo ugotavljal za vsak referendum posebej, pri čemer je treba poudariti, da za ugotavljanje kvoruma pridejo v poštev zgolj oddane veljavne glasovnice.

Več v priponki.