NA VELEPOSLANIŠTVU V MOSKVI NE BO VOLIŠČA

Državna volilna komisija (DVK) je na 26. dopisni seji sprejela odločitev, da za aprilske volitve v državni zbor na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Moskvi ne bo organiziranega volišča. Po ocenah ministrstva za zunanje zadeve zaradi varnostnih razmer in logističnih pogojev poslovanja v Ruski federaciji ter zaradi ustavljenega poštnega prometa z Rusijo namreč volitev na tem veleposlaništvu ni mogoče izpeljati. Prav tako ni možno glasovanje po pošti iz Rusije.

Poštnih pošiljk v Rusijo oziroma iz Rusije v Slovenijo ali drugam v Evropo ni mogoče dostavljati, poleg tega so zelo nezanesljive tudi notranje komunikacijske poti na območju Ruske federacije. To je potrdila tudi Pošta Slovenije. Po podatkih zunanjega ministrstva je za vsako pot iz Rusije v Evropo ali obratno treba pridobiti vizum, letalske povezave so redke in nezanesljive. Navedli so tudi, da se bodo pogoji za slovenske diplomate v Rusiji predvidoma še dodatno zaostrili.

Slovenski državljani, ki prebivajo v Rusiji, bodo na volitvah lahko oddali svoj glas, če bodo prišli v Slovenijo in glasovali na t. i. volišču omnia (posebna volišča, ki bodo na dan volitev, 24. aprila, organizirana na sedežih okrajnih volilnih komisij oz. upravnih enot). Za glasovanje na volišču omnia je treba oddati vlogo najpozneje tri dni pred volitvami, torej do vključno 20. aprila 2022.