NAMESTO MATEJE ČALUŠIĆ BO FUNKCIJO POSLANCA OPRAVLJAL UROŠ BREŽAN

Državna volilna komisija je 15. februarja 2024 na dopisni seji sprejela sklep, da bo namesto Mateje Čalušić, ki je bila 12.  januarja 2024 na seji državnega zbora imenovana za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, funkcijo poslanca opravljal Uroš Brežan.

Državna volilna komisija je 12. januarja 2024 prejela obvestilo državnega zbora, da je bila Mateja Čalušić imenovana za kmetijsko ministrico. Poslanec, ki je bil imenovan za ministra, v času opravljanja te funkcije ne more opravljati funkcije poslanca (v skladu s 14. členom Zakona o poslancih). V takem primeru v tem času opravlja funkcijo poslanca tisti kandidat, ki bi bil izvoljen, če ne bi bil izvoljen poslanec, ki ne more opravljati funkcije poslanca.

Kot je na podlagi izida volitev v državni zbor, ki so bile 24. aprila 2022, ugotovila DVK, bi bil v primeru, če v volilni enoti 2000 Postojna z liste kandidatov Gibanja Svoboda ne bi bila izvoljena Mateja Čalušić, izvoljen Danijel Bešič Loredan. Slednji se ni odzval na obvestilo o pravici opravljanja funkcije nadomestnega poslanca, zato se ta pravica prenese na naslednjega kandidata (v skladu s 17. členom ZVDZ). To je Uroš Brežan, ki je bil izvoljen v volilni enoti 2000 Postojna, v volilnem okraju 2001 Tolmin, in je prejel 3.730 oziroma 32,87 odstotka glasov.

Brežan je Državni volilni komisiji že sporočil, da sprejema mandat.

Članice in člani DVK so na 68. seji sprejeli tudi sklep o razrešitvi in imenovanju člana v okrajni volilni komisiji 7011 – Maribor 7.