NOVINARSKA KONFERENCA DVK PRED IZVEDBO VOLITEV PREDSEDNIKA OZ. PREDSEDNICE REPUBLIKE

Predsednik Državne volilne komisije Peter Golob in direktor Službe Državne volilne komisije Dušan Vučko sta na novinarski konferenci v ponedeljek, 17. oktobra, predstavila ključne informacije o volitvah predsednika oz. predsednice republike, ki bodo v nedeljo, 23. oktobra.

Po besedah predsednika DVK Petra Goloba volilna opravila za izvedbo volitev predsednika republike potekajo gladko, brez posebnosti. DVK se je tokrat prvič soočila s primerom, da je eden izmed kandidatov že potrjeno kandidaturo umaknil. Izpostaviti pa velja tudi to, da bo na dan volitev na območju Ljubljane veljal poseben prometni režim zaradi izvedbe tekaške prireditve Ljubljanski maraton. Z organizatorji maratona smo dosegli dogovor, da bo v največji možni meri poskrbljeno, da bodo volivke in volivci lahko nemoteno dostopali do volišč, je pojasnil predsednik DVK.

Direktor Službe DVK Dušan Vučko je podal nekaj statističnih podatkov, in sicer je med drugim dejal, da bo na predsedniških volitvah v Sloveniji skupaj 3183 volišč, od tega 2999 rednih, 96 predčasnih in 88 t. i. omnia volišč. V tujini bodo volišča vzpostavljena na 30 diplomatsko konzularnih predstavništvih v 26 državah.

Volilne udeležbe ni mogoče vnaprej napovedovati, je pa dejstvo, da je interes volivcev za druge načine glasovanja tokrat precej manjši, kot na aprilskih volitvah v državni zbor. Tokrat je bilo npr. za glasovanje po pošti iz tujine oddanih 589 vlog, za glasovanje na diplomatsko konzularnih predstavništvih pa 497. Na zadnjih državnozborskih volitvah je vlogo za glasovanje po pošti iz tujine oddalo 2467 zdomcev, vlogo za glasovanje na DKP pa 997 zdomcev.

Več v priponki.