PREDČASNO GLASOVANJE NA 96 VOLIŠČIH OD 18. DO VKLJUČNO 20. OKTOBRA

V torek, 18. oktobra, se začenja predčasno glasovanje za volitve predsednice oz. predsednika republike 2022. Volišča za predčasno glasovanje (po vsej državi jih je 96) bodo odprta do vključno četrtka, 20. oktobra, med 7. in 19. uro.

Prijava za predčasno glasovanje ni potrebna, prav tako volilec s seboj na volišču ne potrebuje obvestila volivcu, pač pa zgolj osebni dokument, s katerim lahko izkaže svojo identiteto. Obvestilo volilcu je informativne narave in tudi pripomoček, da volilni odbor lahko hitreje poišče volilca v volilnem imeniku.

Na predčasnem glasovanju lahko glasujejo samo volilci s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji. Volišča za predčasno glasovanje so praviloma vezana na okraj stalnega prebivališča, z nekaterimi izjemami (denimo v Ljubljani bo 14 volišč za predčasno glasovanje na eni lokaciji, in sicer na Gospodarskem razstavišču). To pomeni, da ni mogoče predčasno glasovati izven okraja stalnega prebivališča.

Na volitvah predsednika republike leta 2017 je na predčasnih volitvah glasovalo (skupaj v vseh treh dneh) 28.201 volilk in volilcev oz. 1,65 odstotka vseh volilnih upravičencev, na volitvah predsednika republike leta 2012 pa 23.350 volilk in volilcev oz. 1,36 odstotka volilnih upravičencev.

Seznam volišč za predčasno glasovanje je objavljen na spletni strani DVK:

https://www.dvk-rs.si/volitve-in-referendumi/predsednik-republike/volitve-predsednika-rs/volitve-predsednika-rs-leto-2022/